Határtalanul 2021. - GORSISK

Tartalomhoz ugrás

Határtalanul 2021.

Pályázatok
Határtalanul pályázat - Erdély

1. nap:
Az első nap nagy része utazással telt. Déva várát nem tudtuk megnézni, mert felújítás miatt nem volt látogatható. Aradon megnéztük az aradi vértanúk emlékművét, megemlékeztünk a vértanúkról. Majd bejártuk Vajdahunyad várát, megismerve történetét. Gyulafehérváron elfoglaltuk a szállást, megvacsoráztunk, majd esti sétát tettünk a belvárosban.
2. nap:
Délelőtt megnéztük a várat, a székesegyházat, Hunyadi László szarkofágját és a Károly kaput. Gyulafehérvár után Segesvár középkori városrészét jártuk be, sétáltunk a műemléképületek között, megnéztük Petőfi Sándor szobrát, az óratornyot. Majd Fehéregyházán álltunk meg. Petőfi Sándor haláláról emlékeztünk meg az emlékműnél. Következő állomásunk Székelyudvarhely volt. Megnéztük a szoborparkot, fagyiztunk, majd sétáltunk a belvárosban. A vasszékely szobornál megnéztük Tamási Áron életéről és munkásságáról készült kiállítást. Majd Csíkszeredán megnéztük Makovecz Imre által tervezett templomot. A jégcsarnokot időhiány miatt nem tudtuk már megnézni. Csíksomlyón megnéztük a kegytemplomot, majd bejártuk a zarándoklat helyszínét, felmentünk a Kissomlyó-hegyre a kápolnához. Megcsodáltuk a panorámát. Gyegyószentmiklóson elfoglaltuk a szállásunkat, vacsoráztunk és már sötétben ismerkedtünk az arborétummal, ahol a szállásunk volt.
3. nap:
Körbejártuk a Gyilkos-tavat, végigsétáltunk a Bákás-szorost, Gyergyószárhegyen megnéztük a Lázár-kastélyt, sajnos csak kívülről nézhettük meg, mert nem volt látogatható. Este visszamentünk Gyegyószentmiklósra, itt megvacsoráztunk, majd egy előadást hallgattunk az arborétum történetéről, ezután túráztunk, felmentünk az Anna-kápolnákhoz.
4. nap:
Nem volt betervezve, de lehetőségünk adódott, így megnéztük Parajdon a sószorost. Majd Marosvásárhelyen megnéztük a Kultúrpalotát, megnéztük a belvárost, a várat, a főteret. A következő állomásunk Kolozsvár volt. Megnéztük Mátyás király szobrát, szülőházát, a Szent Mihály templomot. Este elfoglaltuk a szállásunkat, vacsora után megnéztük a helyi tájházat és megkoszorúztuk Szent László szobrát.
5. nap:
Reggeli után ellátogattunk az iskolába. Itt megvendégeltek minket, majd együtt fociztak a gyerekek, utána előadást hallhattak az iskola és a falu történetéről. Elbúcúsztunk a tordaszentlászlói gyerekektől, majd Körösfőn ajándékokat vehettek a gyerekek a bazársoron. Király-hágón megpihentünk, megcsodálltuk a panorámát. Nagyváradon sétáltunk a Kanonok-soron, megnéztük a Székesegyházat, Szent László- szobrát és hermáját. Majd késő délután megérkeztünk kiindulási helyünkre, Tácra.
Vissza a tartalomhoz